|
|
|
Elkészítés: Az uborkát alaposan megmossuk, egy erre a célra rendszeresített kefével megsikáljuk. Az uborkák végeit levágjuk, és hosszában kétszer bemetsszük. Egy kétliteres befőttes-üveg aljára a jól megmosott kapor felét behajtogatjuk, 2 gerezd megtisztított, egészben hagyott fokhagymagerezdet ráültetünk. Az uborkákat szépen egymás mellé állítjuk az üvegben, a maradék kaprot és fo... |
|
|
|
|
|
|
|
... burgonyát felkarikázzuk, majd az uborka- és a retekszeletekkel együtt... |
|
|
|
|
|
|
|
... fekete olívabogyó, 1 db paradicsom, 1 tk. szemes zöld bors, 3 db citrom, 60 g fűszervaj, 2 ek. repceolaj, só, bors, alufólia.
Elkészítése:
A burgonyákat alaposan megmossuk, megszárítjuk és alufóliába csomagolva parázson (sütőben 220 °C-on) 30-40 perc alatt megsütjük. A pisztrángot alaposan megtisztítjuk. A petrezselymet, kaprot és bazsalikomot is megmos... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
500 g marhahús, zsír, hagyma, fokhagyma, 2 édesnemes paprika, kömény, burgonya, zöldpaprika, paradicsom, só.
Elkészítése:
Alaposan megmossuk a húst, kis kockákra felvágjuk. Lábasban a zsíron megpirítjuk a hagymát, paprikával meghintjük, átpirítjuk benne a húst, hozzáadjuk a fokhagymát, a köménymagot, a sót. Keverjük össze, öntsünk rá v... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojássárgája, 2 dl tejföl, 1 csomag vegyes aprított zöldfűszer (petrezselyem, kapor, kakukkfű, bazsalikom), 2 ek. citromlé.
Előkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, egynegyedét gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, és hideg vízzel teli tálban félretesszük. A többit felkockázzuk, s felhasználásig vízben tartjuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk.
Elkés... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
10 nagyobb burgonya, fél liter aludttej, 14-16 evőkanál liszt, zsír, 5-6 evőkanál tejföl, só
Elkészítése:
A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és tormareszelőn lereszeljük. A lereszelt burgonyát leszűrjük. A reszeléket aludttejben gyorsan elkeverjük, hogy ne barnuljon meg. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, és jól összekeverjük. Erősen kizsíroz... |
|
|
|
|
|
|
|
... nagy paradicsom, 25 dkg reszelt pizzamozarella sajt, 25 dkg csemegekukorica, 5 dl olaj a sütéshez, só, oregánó ízlés szerint
Elkészítése:
A burgonyákat alaposan megmossuk, és héjában megfőzzük. Kihűtjük, majd ujjnyi vastag karikákra vágjuk. A karikákat forró olajban megsütjük, majd egy tepsire sorakoztatjuk. A paradicsomokat megmossuk, felkarikázzuk, és minde... |
|
|
|
|
|
|
|
... sertésdagadó
Hozzávalók: 80 deka sovány sertésdagadó, 2 zsömle, másfél deci tej, 2 tojás, 5 deka gomba, 8 deka zsír, 3 deka vöröshagyma, kevés törött bors, 1 csomó zöldpetrezselyem, só.
A sertésdagadót megmossuk, tiszta ruhával megtörölgetjük, majd a két réteg közé az egyik oldalon úgy szúrunk be, hogy nagyobb nyílást kapjunk anélkül, hogy valahol az oldalát kivágj... |
|
|
|
|
|
|
|
... dl tejföl, 1 kk. finomra vágott vöröshagyma, 1 mokkáskanál porcukor, só, csipetnyi őrölt köménymag, 1 ek. citromlé, 1 csokor apróra vágott kapor.
1. A burgonyát lehámozzuk, megmossuk, enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és ha kihűlt, karikákra vágjuk.
2. A salátaöntethez a hozzávalókat simára keverjük, majd a burgonyára öntjük és összekeverjük. Az uborkát jól m... |
|
|
|
|
|
|
|
... fokhagyma,
1 kisebb zeller,
2 dl Cabernet franc,
5 evőkanál olaj ,
1 evőkanál tejföl,
1 evőkanál liszt,
1 kávéskanál só
Elkészítése: A húst jól megmossuk, sóval és megtisztított fokhagymával jól bedörzsöljük. Ezután sütőtepsibe tesszük, leöntjük a zsiradékkal, és közepes lángon tíz percig sütjük. Közben az erőleveskockából fél liter levest ... |
|
|
|
|
|
|
|
... vagy grillfűszer, 6 karika (konzerv) ananász a levével együtt, 3 ek. olaj, 1 kisebb zöldpaprika, késhegynyi őrölt fekete bors, őrölt gyömbér és currypor.
1. A csirkecombokat megmossuk, megszárítjuk, esetleg a bőrüket is lehúzhatjuk. A húst bedörzsöljük fűszerkeverékkel, 4-5 ek. ananászlével meglocsoljuk, és letakarva, hűtőszekrényben 2-3 órán át érleljük.
2. Tepsib... |
|
|
|
|
|
|
|
... egy szál póré-, 10 dkg fokhagyma, egy-egy csokor új és metélőhagyma, 20 dkg vaj, 5 dl fehérbor, 2 szem csillagánizs, 15 dkg reszelt parmezán sajt.
1. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, a hagymaféléket megtisztítjuk.
2. A feldarabolt burgonyát, a vöröshagymát, a lilahagymát, a pórét és a fokhagymát nagyobb lábasba tesszük. Hozzáadjuk a vajat, sózzuk, borsozzuk, és ... |
|
|
|
|
|
|
|
... + 1 a díszítéshez, 1 ek. cukor, fél kk. őrölt fahéj, 4 ek. olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 + 1 dl fehérbor, 1 csapott ek. étkezési keményítő.
1. A csirkecombokat megmossuk, műanyag dobozba vagy mély üveg-/porcelántálba tesszük. A páchoz a rozmaringot leöblítjük, levélkéit finomra vágjuk. 2 citrom átszűrt levét elkeverjük a cukorral, fahéjjal, olívaolajjal, ro... |
|
|
|
|
|
|
|
...
50 dkg spárga, 1 szem burgonya, 2 dkg cukor, 5 dkg vaj, 1 citrom leve, 2 dl tejszín, 1 ek. összevágott metélőhagyma, 12 szelet kenyér.
Előkészítés: A spárgát megtisztítjuk, megmossuk. A fejeket levágjuk kb. 5 cm hosszú darabban. A szárakat elkarikázzuk, és 1 liter vízben feltesszük főni. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, vékonyra szeleteljük.
Elkész... |
|
|
|
|
|
|
|
... bors, 5 dkg liszt, 2 dl tej, 1,5 dl tejszín, 2 tojássárgája, a leves feljavításához 3 dkg vaj.
A csontokból a vegyes zöldséggel, fűszerekkel levest főzünk. A megtisztított gombát megmossuk, és finomra vágjuk. Az apróra vágott vöröshagymát vajban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk az összevágott gombát, megsózzuk, meghintjük egy kevés törött borssal, és lepirítjuk. Ha a levét elfő... |
|
|
|
|
|
|
|
... pirított mandulával
Hozzávalók: 2 db egész pisztráng, 1 evőkanál liszt, só, 5 dkg vaj, 10 dkg mandula, 0.5 dl olaj a sütéshez
Az egész pisztrángot megtisztítjuk a pikkelyeitől, megmossuk, ruhával letöröljük. A fejét levágjuk. Egy ruhával letakart (hogy ne csússzon) vágódeszkára fektetjük, és éles késsel a gerincénél kezdve a filéket szépen lefejtjük. Besózzuk, lisztbe m... |
|
|
|
|
|
|
|
... pirított mandulával
Hozzávalók: 2 db egész pisztráng, 1 evőkanál liszt, só, 5 dkg vaj, 10 dkg mandula, 0.5 dl olaj a sütéshez
Az egész pisztrángot megtisztítjuk a pikkelyeitől, megmossuk, ruhával letöröljük. A fejét levágjuk. Egy ruhával letakart (hogy ne csússzon) vágódeszkára fektetjük, és éles késsel a gerincénél kezdve a filéket szépen lefejtjük. Besózzuk, lisztbe m... |
|
|
|
|
|
|
|
... egy gombakonzerv, két paradicsom, két zöldpaprika, 2,5 d1 tejszín, só, bors, fokhagyma, grillpor, kevés olaj, egy vöröshagyma.
Elkészítés:
A csirkét szétszedjük, megmossuk, a burgonyát megtisztítjuk, hasábokra vágjuk. A burgonyát kacsasütő tepsibe rakjuk, megsózzuk, és ráöntjük a gombát (a levét nem), a gomba fölé pedig a karikára vágott paprikát és paradics... |
|
|
|
|
|
|
|
... liszt + a nyújtáshoz,
13 dkg vaj/ margarin,
1 mokkáskanál őrölt fahéj,
10 dkg zsemlemorzsa,
fahéjas porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk, és megfőzzük. Közben a szilvát megmossuk, kimagozzuk. A burgonyát áttörjük, hagyjuk kihűlni.
Nagy lábosban kb. 5 liter vizet forralunk. A burgonyához keverjük a l... |
|
|
|
|
|
|
|
... evőkanállal használjunk belőle!)
Elkészítés:
A tepertőt megdaráljuk. A tojást megfőzzük, megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk, és hozzákeverjük a megtisztított tepertőhöz. Megmossuk, apró kockákra vágjuk és szintén a tepertőhöz adjuk a lilahagymát és a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát, a mustárt, a pirospaprikát és a borsot. Jól összekeverjük, és kanalanként hozzá... |
|
|
|
|
|